Kobo eReader Touch: Te mai opresti din citit? [REVIEW]

de: Victor Rizescu
30 11. 2011

Cand ati trecut ultima data pragul unei biblioteci? Care este ultima carte citita? Ce v-a impresionat la ea? Pentru unii dintre noi aceste intrebarise pot solda cu o simpla ridicare din umeri, avand in vedere ca munca si alergatura zilnica ne ocupa tot timpul si ne dicteaza un stil de viata tot mai alert si mai lipsit de atentie pentru carti.

Dar, unde omul se incurca, vine tehnologia si il ajuta. In ultima perioada tot mai multi producatori au mizat pe device-uri capabile sa ne ofere cartile la nas fara sa mai depunem nici cel mai mic efort pentru a le obtine, cumpara sau imprumuta.

Daca la inceput aceste dispozitive numite e-book reader-e au aparut ca niste gadget-uri ciudate, scumpe si usor nefolositoare, mai nou oamenii par sa le fi descoperit utilitatea. Probabil ati vazut si voi prin metrou sau autobuz tot mai multi cititori care lectureaza cumintei din aceste „carti de plastic”.

De curand, a trecut prin redactie un membru relativ nou al familiei e-book reader-elor, anume Kobo eReader Touch. La o prima vedere, jucaria pare concurentul ideal pentru mult mai cunoscutul Kindle al celor de la Amazon, totusi ramane sa descoperim pe parcursul review-ului in ce masura reuseste sau nu, sa se ridice la standardele unei asemenea titulaturi.

Design si calitatea materialelor/asamblarii:

Design-ul este unul destul de reusit, cat se poate de simplu in partea din fata si un pic exagerat pe suprafata din spate. Teoretic, modelul de pe capac si forma usor rotunjita la margini ar trebui sa imbunatateasca aderenta, respectiv usurinta in utilizarea cu o singura mana. Nimic complicat, e-reader-ul are doar doua butoane, unul de on/off si un al doilea pentru home (intoarcerea la meniu).

Din punct de vedere al calitatii materialelor folosite, producatorii au ales un plastic usor cauciucat foarte placut la atingere, dar din pacate extrem de sensibil. Cu alte cuvinte, daca nu veti achizitiona si o husa dedicata, in timp va veti trezi cu o multime de zgarieturi, semne si puncte pe toata suprafata de plastic, sa nu mai vorbim de amprente si praf.

In rest, readear-ul este destul de bine construit, dand impresia unui carcase unibody, care nu scartaie si nu se indoaie, indiferent cat de „insistenti” ati fi.

Ca dimensiuni, jucaria se lauda cu o silueta de invidiat, masurand doar 165x114x10 mm si cantarind 185 de grame – adica exact cat trebuie pentru a surclasa rivalul Kindle Touch cu ai sai 172 mm x 120 mm x 10.1 mm si 213 g.

Kobo Touch este disponibil in patru culori: negru, mov, albastru si gri, incercand astfel sa multumeasca gusturile oricarui potential client.

Caracteristici Kobo eReader Touch Edition:

– Procesor: Freescale 508 la 800MHz

– Display: 6 inci Pearl E Ink

– Niveluri de gri afisate: 16

– Fonturi: 7 tipuri si 17 marimi diferite

– Capacitate de stocare: 2GB

– Suport pentru memorie flash: microSD pana la 32GB

– Conectivitate: micro-USB si Wi-Fi 802.11b/g/n

– Fisiere suportate:

Carti: EPUB, PDF, MOBI
Imagini: JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF
Text: TXT, HTML, RTF
Benzi desenate: CBZ, CBR

– Culori disponibile: mov, albastru, gri, negru

– Autonomie: o luna

– Dimensiuni: 165x114x10mm

– Greutate: 185g

Display:

Marturisesc ca, dupa ce m-am jucat cu Galaxy Note [review], toate display-urile iesite in cale mi se par sterse si parca fara noima. Daaaar, bineinteles, fiecare caracteristica a unui gadget trebuie judecata in functie de utilitatea pe care o are.

Majoritatea e-book reader-elor folosesc pentru display tehnologia E Ink, care permite afisarea impecabila a scrisului cu un consum minim de energie.

Odata cu introducerea noii tehnologii, Pearl E Ink, prezente si pe Kobo Touch, nivelul de contrast si afisare a detaliilor a crescut considerabil, imbunatatind experienta utilizatorului final.

Bineinteles ca vorbim totusi de absenta culorilor si de un timp de refresh destul de mare, dar, avand in vedere faptul ca aceste dispozitive sunt destinate sa inlocuiasca cartile si nu filmele, eu zic ca isi indeplinesc cu succes misiunea pentru care au fost create. Asadar, display-ul de 6 inci prezent pe readear-ul de fata isi face treaba, reusind sa redea atat textul, cat si imaginile din carti intr-un mod incredibil, cu un contrast adecvat si fara sa oboseasca ochii.

Tot datorita tehnologiei folosite, Kobo Touch poate fi utilizat fara probleme in lumina directa a soarelui, deoarece display-ul ramane perfect lizibil.

Singura parte la care ar mai fi trebuit lucrat putin este touch-ul, care nu raspunde la comenzi asa cum ne-am fi asteptat, uneori avand usoare intarzieri sau chiar erori in preluarea comenzilor.

Meniuri, conectivitate, memorie si baterie:

Meniul este unul extrem de simplu, atat de simplu incat de multe ori traiam cu impresia ca citesc dintr-o carte si nu dintr-un dispozitiv. Kobo Touch inglobeaza strictul necesar pentru un e-reader, fara sa impresioneze prin numarul submeniurilor sau functiilor. La o simpla atingere de deget ai acces la propria biblioteca, magazinul Kobo si cateva functii vitale precum: marimea si stilul fonturilor, rata de refresh a display-ului sau sincronizarea wireless cu PC-ul.

Ce mi s-a parut interesant si, in acelasi timp, util a fost faptul ca poti alege pasajele preferate din carti, pe care mai apoi le poti sublinia, copia sau posta pe contul de Facebook.

Din punct de vedere al conectivitatii, reader-ul celor de la Kobo se lauda cu o mufa micro-USB care indeplineste atat functia de transfer de fisiere, cat si pe cea de incarcare a bateriei. Este prezent si un modul wireless 802.11b/g/n, extrem de util atunci cand nu ai nici un PC in apropiere pentru a face transferul de continut. Prin Wi-Fi te poti loga in magazinul online si iti poti descarca usor si rapid ultimele titluri ale autorilor preferati.

E-readear-ul dispune de o memorie interna de 2GB, din care 1,36 pot fi utilizati pentru stocarea de carti, reviste sau ziare. Avand in vedere faptul ca o carte de cateva sute de pagini incape in maxim 2-3 Mb, memoria se dovedeste a fi arhisuficienta pentru un numar impresionant de carti. Totusi, daca vrem sa purtam o biblioteca universala in buzunarul de la sacou, memoria poate fi suplimentata cu ajutorul unui card microSD de pana la 32GB.

Autonomia acestui device este uriasa, dupa cum spune si producatorul: undeva la o luna, daca citim cate jumatate de ora pe zi. Intr-o saptamana in care am citit mai bine de o ora zilnic, am utilizat Wi-Fi-ul si am zapacit meniurile si setarile, abia am reusit sa consum un sfert din acumulator, deci puteti „sa-i dati bataie”!

Aplicaţii extra:

Aici se incadreaza cateva surprize bine ascunse in meniu: Sketchbook, Sudoku si Browser-ul Web.
Aplicatia Sketchbook poate fi folosita pentru schitare, luare de notite sau chiar desen, fisierele fiind apoi salvate cu extensia .png in memoria interna.

Sudoku nu cred ca mai are nevoie de vreo prezentare, iar cei 6 inci ai display-ului fac din e-reader un adevarat inamic al plictiselii atunci cand te-ai saturat de citit si eventual nu mai ai baterie la smartphone.

Cat despre Browser, acesta functioneaza decent, reusind sa incarce majoritatea paginilor web, desi cu o viteza nu tocmai de laudat. Avand in vedere limitarile clare impuse de platforma hardware, mai ales de display, Kobo Touch poate fi utilizat pentru verificarea e-mail-ului si cam atat, pentru orice altceva va trebui sa va puneti rabdarea la incercare.

La Smart IT orice platforma de dezvoltare este acceptata.

– CEA MAI AMPLA COMPETITIE DE WEB & MOBILE DIN ROMANIA –

Inscrie-ti aplicatia!

Concluzii:

Daca ma intrebati cat este de bun noul e-reader Kobo, va raspund ca este la fel de bun sau poate chiar mai bun decat majoritatea reader-lor de pe piata.

Poate Kobo Touch sa se ia la tranta cu noul Kindle Touch si eventual sa il si invinga? Aici e un pic mai dificil de raspuns. Daca modelul testat costa 129 de dolari si ofera tot ce am expus in review, varianta touch a celor de la Amazon costa cu 10 dolari mai mult si ofera suport pentru fisiere audio atat prin casti, cat si prin difuzorul integrat. Cu toate acestea, Kobo se lauda cu o compatibilitate extinsa cu volumele din mai multe surse, pe cand Amazon incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Apple si celebrele lor restrictii. Prin urmare, alegerea intre doua sau mai multe e-readere este mai degraba o problema de gust decat una strict bazata pe functionalitate, iar asta pentru ca in principiu cam toate fac acelasi lucru: citesc carti.

Mai departe, va las voua sa dezbateti problema despre placerea pe care o avem cand deschidem o carte noua, o revista sau chiar un ziar, pe de o parte, si economisirea de timp, spatiu si bani, pe de alta parte.